Ползите от инфрачервеното отопление

Monday 17th July 2017

Инфрачервеното отопление е около нас от дълго време. 

От зората на раждането на Вселената, най-ефективният метод за пренос на топлина е чрез инфрачервените лъчи.

Инфрачервеното отопление е широко приложимо, както за дома и офиса, така и за открити и полузакрити зони, заведения, тераси, помещения с огромни кубатури(трудно отопляеми с конвенционално отопление), промишлени складове и помещения, открити зали и много други.

Неограничена е сферата на приложение на инфрачервеното отопление.

 

Как работи?

Инфрачервеното отопление е пряка форма на отопление.

Източникът на топлина (инфрачервения излъчвател или лампа) излъчва: енергия, която се абсорбира от обекта, директно от излъчвателя.

Тоест, топлинната енергия не се прехвърля чрез междинна среда.

Това е една от причините за високата енергийна ефективност на инфрачервените системи за отопление.

Например, конвенциалното отопление с горещ въздух първо трябва да нагрее въздуха, а след това въздуха нагрява обекта чрез конвекция.

Инфрачервената енергия се насочва директно към обекта. 

Инфрачервената енергия се разпръсква от източника по същия начин, както видимата светлина.

Откритите повърхности на обекта лесно абсорбират инфрачервената енергия и се затоплят.

Следователно, ефективността на отоплението е свързана с линията между източника и обекта.

 

Основен аргумент за ефективността на инфрачервеното отопление е, физичният закон, който гласи, че: ” С колкото по-висока температура е един източник на топлина, толкова по-голям е процентът на неговото инфрачервено (желано) излъчване и респективно, по-малък конвенционален (нежелан) дял на топлоотдаване". Основният параметър, даващ ни информация за ефективността на една система за отопление, базираща се на инфрачервеното лъчение, е съотношението на инфрачервения към конвенционалния дял.

 

Какво всъщност представлява инфрачервената топлина?

 

Инфрачервената топлина е начин на отопление, при който вместо да се затопля околния въздух, се загрява всеки обект, до който вълните-преносители на топлина достигат.

Нека дадем за пример слънчевата светлина. Слънцето затопля с лъчите си всичко, до което се докосне. Това, разбира се не означава, че ще загрее и въздуха. Зимата вятъра си остава студен, независимо, че денят е слънчев. Слънцето свети и през зимните месеци и усещаме топлите му лъчи, но едновременно с тях, усещаме и студения порив на вятъра.

 

Това е основната разлика между инфрачервеното отопление и останалите методи за отопление.

Инфрачервеното отопление е вид лъчиста енергия, която не затопля околния въздух.

 

Приложение на инфрачервените лъчи

Инфрачервените лъчи намират приложение в много сфери.

Използват се за масаж, като загряването с инфрачервени лъчи приятно затопля кожата и отпуска мускулите. Затоплените мускули водят до отпускане на тялото, което благоприятства за дълготраен и ефективен масаж.

Широко разпространено е инфрачервеното лъчение за пренос на данни  между компютри, преносими устройства, мобилни апарати и други подобни, които са в близост едно до друго.

Инфрачервените лъчи се използват много често и във фотографията. По този начин е възможно създаването на изображения, невидими за човешко око.

Благодарение на инфрачервените фотоапарати и камери се изследват параметрите на сгради, помещения, различни тела и материали.

Инфрачервеното лъчение намира широко приложение и в козметиката.

При редовно и продължително излагане на инфрачервено лъчение до голяма степен намалява възникването на кожни проблеми, като акнето, пърхота, черните точки и други.

Отоплението е основната сфера, в която се използват инфрачервените лъчи, поради силно изразеният топлинен ефект.

Тук ще разгледаме уредите за инфрачервено отопление, които се разделят на няколко основни групи:

1. Спрямо енергийния източник, който използват - електрически и газови.

2. Спрямо температурата на повърхността на излъчващия обект, респективно дължината на вълната

 

    *дълговълнови - уредите от този тип са във вид на панели с нагревател от карбон, а температурата на повърхността е около 100ᴼC - 120ᴼC. Карбонът е материал с изключителна еластична якост, по-лек от стоманата с около 3-4 пъти, а от алуминия с 35-40%. Благодарение на неговите свойства, този тип нагреватели са с изключително дълъг експлоатационен живот - до 100 000 часа работа. Дълговълновите панели се използват основно за битово отопление.

Ние предлагаме няколко модела инфрачервени панели, които можете да разгледате на нашият сайт в секция инфрачервено отопление.

За повече информация, не се колебайте да ни пишете или да се свържете с нашите компетентни консултанти по телефона.

 

       *късовълнови - този тип инфрачервени уреди са във вид на лъчисти печки с кварцови лампи, запълнени с различни газове. Лампите са със златно покритие за предотвратяване на вредното излъчване. Температурата на повърхността на лампата е 800ᴼC-900ᴼC. Експлоатационният живот на лампите е 5000-10000 часа. Намират приложение главно в промишленото и индустриално отопление, но все почесто се използват и в бита - лятни градини, веранди, полузакрити помещения и др.

Предимствата на инфрачервените лампи са следните:

      *Изключително икономични - 90% от енергията се преобразува в топлина

      *Моментално загряване - отдаване на топлина до 1 сек след включване

      *Липсва шум, прах или мирис

      *Енергийна ефективност - 92%

      *Блясък/Излъчване - малък, близък до излъчвания от Слънцето

      *Основен принцип на отопление - излъчване

Фирма Shoko Pro предлага богата гама от инфрачервени лампи, които можете да разгледате в секция инфрачервено отопление на нашият сайт.

За повече информация, не се колебайте да ни пишете или да се свържете с нашите компетентни консултанти по телефона.